Maar als je die auto-logica loslaat, ontstaat er enorm veel ruimte wat aan de samenleving teruggegeven kan worden. Waar groen kan floreren. Dat moet ook, omdat mensen dat willen. Maar ook omdat we meer groen nodig hebben voor klimaatadaptatie en de biodiversiteit. De rol die de auto speelt in het brengen van milieuschade, dat moet teruggedrongen worden.
Nu ligt er een voorstel om de openbare ruimte anders in te richten en beheren. Het is ons duidelijk dat dit een verbetering is ten opzichte van hoe het nu gaat. Ecologisch beheer staat erin benoemd en de gemeente gaat verder met het maken van een biodiversiteitsplan. Wat ons betreft had dit veel eerder gemogen. Dan waren we nu al een paar stappen verder geweest. Maar goed dat dit voorstel er nu ligt.
Wij vonden het jammer te lezen dat er niet serieus is gekeken naar de bescherming van bomen. Er werd verondersteld dat een kapvergunning niet nodig zou zijn. Wij zien een trend dat veel tuinen versteend worden en daarvoor ook oude iconische bomen worden verwijderd uit het straatbeeld. Het blijkt psychologisch zelfs zo te werken dat een versteende buurt, aanzet tot meer steen. Maar ook een groene buurt aanzet tot meer groen. Wat GroenLinks betreft kan het niet zo zijn dat er in een buurt een 30 of 40 jaar oude berk, eik of walnoot staat en bij verkoop van het huis een nieuwe bewoner deze vanwege een modegril direct kapt en de tuin versteend. De gemeente moet dit soort bomen beschermen, bijvoorbeeld met een kapvergunning. Wij diende een motie in om hier werk van te maken, maar bleken een schreeuwende in de woestijn. We kregen van geen enkele partij steun.
Ken jij een grote oude boom in iemands tuin, die beeldbepalend is voor een buurt en waardevol voor de biodiversiteit? Stuur hem ons op! We verzamelen de foto’s graag en kunnen deze aanbieden aan de wethouder.