De stoerderij waterbuffels
De stoerderij waterbuffels

GL-tour "Het groene compliment"

Afgelopen vrijdag, Valentijnsdag heeft GroenLinks de Liemers een 9-tal duurzame en sociale bedrijven een groen hart onder de riem gestoken. Om 10 uur vertrok de karavaan bestaande uit 2 GreenWheel auto’s en een elektrische auto met 7 GroenLinks leden waaronder Marjoleine Snaas (Duiven); Ben Schulte (Westervoort); Chris Baltjes (Duiven); Syb Feenstra (Duiven); Age Kamermans (Zevenaar); Paul van Kempen (Rijnwaarden) en Ewald Weijers (Duiven) richting Aerdt.

Het bedrijf van Jos Bolk, Natuurkoeien, was ons eerste adres, daarna naar ’t Gelders Eiland (biologische fruitteelt en winkel) van de fam Peters. De man van het olifantengras en CO2- neutrale brandstoffen , de heer Hakvoort, was de volgende. De bijzondere buffels van de fam. Arns van Mozarella di Tosti in hun potstal; de Stadsbrouwerij Wittenburg; de Kinderboerderij Rosorum en de vrijwilligers van het Reparatiecafé Zevenaar: iedereen kreeg een groen hart en een oorkonde.

Later in de middag werden samen met wethouder Wobma (Westervoort) Hebbes en Houwes (huur een stelling en verkoop je overbodige spullen)  in Duiven en 2Switch (Kringloopwinkel) in Westervoort bezocht.

Allemaal bedrijven die niet alleen duurzaamheid maar ook sociale betrokkenheid hoog op de agenda hebben staan. Zij brengen idealen in de praktijk; idealen waar GroenLinks in de politiek vorm aan geeft.

Aan hen werd de vraag gesteld wat de gemeente voor hen zou kunnen betekenen. Daarbij kwam naar voren dat initiatieven vaak te maken krijgen met stroperigheid in het ambtelijk apparaat; onvoldoende kennis van zaken bij de ambtenaren en dat de wijze waarop deze initiatieven werken vaak niet past bij het standaard verdienmodel en beoordelingspatroon. Er blijkt vaak meer mogelijk te zijn als de gebaande paden worden verlaten en anders naar de regelgeving wordt gekeken. Verder komt de informatie over de verschillende initiatieven niet bij de raadsleden terecht waardoor zaken stranden.

Algemeen was het gevoel van iedereen dat het een inspirerende dag is geweest waarbij we hebben gezien hoeveel positieve initiatieven er zijn en hoe hard er gewerkt wordt aan duurzaamheid en sociale betrokkenheid. Alle betrokken bedrijven waren zo enthousiast dat het vaak moeite kostte om weer op tijd bij het volgende bedrijf te zijn. Er zijn nog 11 andere initiatieven die hun Groene Hart en oorkonde bezorgd krijgen. Zie de lijst hieronder:

Stichting Leergeld De Liemers
Kringloopwinkel Zevenaar
Voedselbank Zevenaar en Arnhem
Cederhof Nederlandse Streekprodukten
Liemers Trots Streekprodukten
Grutterij Molen De Hoop
Landgoed Huis Sevenaer
Horsterpark Kinderboerderij
Ruil en reparatiekring Duiven